تأثیر عناصر پرمصرف (NPK) بر مهار کنه تارتن دولکه‌ای Tetranychus urticae Koch (Acari: Prostigmata: Tetranychidae) روی لوبیا قرمز رقم درخشان و مشخصه‌های زراعی محصول

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

چکیده

چکیده
لوبیا با حدود 23000 هکتار، یکی از مهمترین محصولات زراعی در استان لرستان می‌باشد. در این مناطق کنه تارتن دولکه‌ای Tetranychus urticae Koch به عنوان آفت درجه اول این محصول به حساب می‌آید. به منظور بررسی تأثیر عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر کنترل کنه تارتن دو لکه‌ای و تأثیر آن بر مشخصه‌های زراعی لوبیا قرمز رقم درخشان، دو آزمایش مشابه و جداگانه (1- سمپاشی ‌شده یا شاهد 2- سمپاشی‌نشده یا آلوده) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل با سه عامل نیتروژن (N0 ، N1 و N2 به ترتیب 0، 50 و 65 کیلوگرم در هکتار)، فسفر (P0،P1 و P2 به ترتیب 0 ، 100 و 130 کیلوگرم در هکتار) و پتاسیم (K0 و K1 به ترتیب 0 و 50 کیلوگرم در هکتار) جمعاً 18 تیمار و چهار تکرار در سال 1381 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد اجرا شد. نتایج نشان داد که در آزمایش آلوده (سمپاشی نشده) افزایش نیتروژن عملکرد دانه لوبیا را به شکل معنی‌داری کاهش داد. در تیمار N0P2K1 جمعیت کنه تارتن به شکل معنی‌داری پایین بود. همچنین پتاسیم در تیمار N1P0K1 باعث افزایش معنی‌دار تعداد غلاف در بوته شد. بر اساس نتایج این تحقیق، تیمار کودی N0P2K1 در مزارع لوبیا جهت مدیریت تلفیقی آفت قابل توصیه می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: لوبیـا قرمز درخشان، Tetranychus urticae، عناصر غذایی پر مصرف، مدیریت تلفیقی

CAPTCHA Image