ارزیابی مقاومت ژرم پلاسم خیار نسبت به بیماری سفیدک داخلی کدوئیان ناشی ازPseudoperonospora cubensis

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 محقق بخش تحقیقات آفات و بیماریهایی گیاهی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین

2 پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین

چکیده

چکیده
سفیدک داخلی کدوئیان یکی از بیماریهای مهم خیار در مناطق مرطوب و گلخانه‌ها محسوب می شود. خسارت بیش از 50% به محصول ، عدم تأثیر قطعی ترکیبات شیمیایی علیه آن و گسترش کشت زیر پلاستیک اهمیت آن‌ را بیشتر روشن می‌کند. از این رو دستیابی به ارقام مقاوم و یا متحمل باعث کاهش خسارت می‌شود. به‌منظور بررسی و ارزیابی مقاومت ژرم پلاسم خیار نسبت به این بیماری، 20 ژنوتیپ از بانک ژن بخش تحقیقات ژنتیک و ذخایر توارثی، 49 رقم کاملا اصلاح شده هیبرید‌های تجاری و 3 رقم محلی شامل، محلی باسمج تبریز، محلی بابل و محلی قزاقی مورد ازریابی قرار گرفتند. ارقام فوق درشرایط گلخانه با اسپور قارچ عامل بیماری به میزان 103×5 اسپور در میلی لیتر مایه زنی شدند. در شرایط مزرعه‌ای 21 رقم به‌همراه ژنوتیپ محلی ساری در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی قراخیل در مازندران مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نتیجه ارقامVoyaj F1 بعنوان رقم اصلاح شده هیبرید ازکشور روسیهTN94135,KC361105, KC361065 , از ژنوتیب‌های بومی کشور و رقم تجاری GH5 در شرایط گلخانه‌ای مقاومت نشان دادند. ارقام تجاریFDC101 وSuper stone در شرایط مزرعه‌ای واکنش مقاومت را نشان دادند و همچنین 4 رقم در گلخانه و 8 رقم نیز در آزمایش مزرعه‌ای متحمل به بیماری تشخیص داده شدند. و بقیه ارقام در گروه حساس به بیماری قرار گرفتند. در این بررسی واکنش‌های متفاوت جدایه‌های قارچ روی برخی ارقام دیده شد. این امر می‌تواند نشانه‌ای بر وجود نژادهای مختلف Pseudoperonospora cubensis در ایران باشد.

واژه‌های کلیدی: سفیدک داخلی،Pseudoperonospora cubensis ، خیار، ژرم پلاسم، گلخانه

CAPTCHA Image