در میان آفات زعفران، کنه Rhizoglyphus robiniبه عنوان یکی از مهمترین عوامل محدود کننده عملکرد زعفران در ایران قلمداد میشود .نمونه برداری از مزارع زعفران از نواحی زعفران خیز استان خراسان رضوی انجام و قارچهای مرتبط با بنه زعفران و نیز قارچهای مرتبط در داخل بدن کنه جداسازی و سپس با کشت نوک هیف خالصسازی شدند. گونه قارچی Fusarium oxysporum در نمونههای مربوط به بنه زعفران و همچنین کنه به عنوان گونه غالب شناسایی شد. سپس زیستشناسی، رفتار و توانایی نفوذ و تشکیل کلنی کنه در ارتباط با آلودگی بنهها به این گونه قارچ خاکزاد ارزیابی شد. آلودگی به قارچ مذکور به صورت معنیداری بر طول کلیه مراحل زیستی کنه به غیر از مرحله تخم تاثیر گذار بود. بر این اساس طول دوره لاروی آفت در حالت آلودگی به قارچ 0.08 ±2.45 و بر روی بنه های سالم 0.088± 2.72 برآورد گردید. طول دوره پوره سن اول برای بنههای آلوده 0.053 ± 2.12 و سالم 0.08 ±2.47 و برای پوره سن آخر نیز به ترتیب 0.067 ± 2.15 و 0.081 ± 2.45 اندازهگیری گردید. مرحله پیش از بلوغ کنه نیز بر روی بنههای آلوده کوتاهتر از بنههای سالم بود (0.077 ± 1.36 و 0.177 ± 2.04 به ترتیب بر روی بنههای آلوده و سالم). همچنین نرخ زادآوری روزانه کنه تحت تاثیر آلودگی به قارچ خاکزاد به صورت معنیداری افزایش یافت. همچنین واکنش جلب شدن کنهها به سمت بنههای زعفران نشان دهنده اختلاف معنیداری در رابطه با تمایل کنهها نسبت به قطعات بنه آلوده به قارچ در مقایسه با سالم (غیرآلوده) بود. نتایج آزمایش نفوذ و توانایی کلنیسازی کنه نشان داد که روی بنههای آلوده به قارچ نفوذ آنها سریعتر و متعاقبا سرعت رشد جمعیت و تشکیل کلنی پایدار افزایش یافت. بر اساس نتایج این مطالعه، اخسارت کنه R. robiniبه عنوان گونه غالب مزارع زعفران ارتباط تنگاتنگی با آلودگی بنهها به قارچ ساپروفیت داشت. بنابراین در برنامه مدیریت تلفیقی این آفت، بایستی خسارت کنه را در ارتباط با آلودگی همزمان بنهها به قارچهای ساپروفیت ارزیابی و سپس با توجه به مساله اولیه یا ثانویه بودن منشاء خسارت، اقدام مدیریتی متناسب برمبنای مهار جمعیت کنه و قارچ به صورت همزمان اتخاذ گردد. به عبارت دیگر، با مهار جمعیت قارچهای ساپروفیت بر روی بنههای زعفران میتوان خسارت کنه را تا حد زیادی کاهش داد.
Afzali, H. (2004). Introduction of a new causal agent of saffron corn rot in Iran. Proceedings of the16th Iranian Plant Protection Congress, vol. II,28 August to 1 September 2004, Tabriz, Iran.326p.
Agricultural Statistics. (2018). Iran’s Minister of Agriculture, Department of Planning and Economy. http://www.maj.ir/.
Ahmadi, K., Ebadzadeh, H., Hatami, F., Mohammadnia, A.Sh., Taghani, R.A., Yari, Sh. & Kalantari, M. (2021). Iran agricultural statistics of the year 2020. Ministry ofAgriculture-Jahad. 163 pp.
Asadi, G.A., Rezvani Moghaddam, P., & Hassanzadeh Aval, F. (2014). Effects of soil and foliar applications of nutrients on corm growth and flower yield of saffron (Crocus sativus ) in six year-old farm. Saffron Agronomy and Technology 2: 31–44. (In Persian with English abstract)
Czajkowska, B. (1995). Acarid mites: pests of lilies. In: Kropczynska D, Boczek J, Tomczyk A (eds) The acari, vol 1. Dabor, Warszawa, pp 479–485.
Diaz, A., Okabe, K., Eckenrode, C.J., Villani, M.G., &Oconnor, B.M. (2000). Biology, ecology, and management of the bulb mites of the genus Rhizoglyphus (Acari: Acaridae). Experimental and Applied Acarology 24: 85–113.
Di Primo, P., Cappelli, C., & Katan, T. (2002).Vegetative compatibility grouping of Fusarium oxysporum sp. gladioli from saffron. European Journal of Plant Pathology 108: 869–875.
Fashing, N.J., & Hefele, W.J. )1990(. Biology ofRhizoglyphus robini (Astigmata: Acaridae) reared on Bot and Meyer artificial medium. p. 499-503. In: Dusbabek F., Bukva V.(eds) Modern Acarology, vol 2. SPB Academic Publishing.
Frisvad, J.C., & Samson, R.A. (2004). Poly phasic taxonomy of Penicillium sun genus Penicillium. A guide to identification of food and air-borne terverticillate Penicillia and their mycotoxins. Studies in Mycology 49: 1–174.
Kasuga, S., & Honda, K.I. (2006). Suitability of organic matter, fungi and vegetables as food for Tyrophagus similis (Acari: Acaridae). Applied Entomology and Zoology 41: 227–231. http://doi.org/1303/aez.2006.227.
Koocheki, A., & Khajeh-Hosseini, M. (2020). Saffron: science, technology and health. p. 169-185. In: Bazoobandi, M., Rahimi, H., Karimi-shahiri, M.R. (eds) Saffron Crop Protection, vol 1. Elsevier, Woodhead Publishing.
Najari, G., Nourollahi, K., & Piri, M. (2018). The first report of (Fusarium oxysporum) causal agent of wild saffron corm rot disease in Iran. Saffron Agronomy and Technology 6: 119-123. (In Persian with English abstract)
Nehvi, F.A., & Yasmin, S. (2017). Advance in saffron research for integrated development ofsaffron in Kashmir, India. Acta Horticulture1184: 6368.DOI:17660/ActaHortic.2017.1184.9
Nesvorna, M., Gabrielova, L., & Hubert, J. (2012). Suitability of a range of Fusarium species to sustain populations of three stored product mite species (Acari: Astigmata). Journal of Stored Production Research 48:37–45. http://doi.org/10.1016/j.jspr.2011.08.006.
Okabe, K., & Amano, H. (1990). Attractancy of Alcohols isolated from culture filtrates of Fusarium fungi for therobine bulb mite, Rhizoglyphus robini CLAPAREDE (Acari: Acaridae), in sand. Applied Entomology and Zoology 25: 397–404. http://doi.org/10.1303/aez.25.397.
Okabe, K., & Amano, H. (1991). Penetration and population growth of the robine bulb mite, Rhizoglyphus robini Claparede (Acari: Acaridae), on healthy and Fusarium-infected rakkyo bulbs. Applied Entomology and Zoology 26: 129–136. http://doi.org/10.1303/aez.26.129.
Ofek, T., Gal, S., Inbar, M., Lebiush-Mordechai, S., Tsror, L., & Palevsky, E. (2013). The role of onion-associated fungi in bulb mite infestation and damage to onion seedlings, Experimental and Applied Acarology 62(4): 437–448. http://doi.org/1007/s10493-013-9750-2.
Rahimi, H., & Kamali, K. (1993). Laboratory studies on biology of bulb mite Rhizoglyphus robini (Acari; Acaridae) and its damage on saffron corm in Gonabad and Ghayen. Scientific Journal of Agriculture 16: 53–63.) In Persian with English abstract)
Rahimi, H., Mokhtarian, A., Bazoobandi, M., Rahimi, H., Kiani, M., & Behdad, M. (2008). Effects of sowing depth and summer irrigation on Rhizoglyphus robini (Acari: Acaridae) population in Gonabad. Applied Entomology and Phytopathology 76(1): 1–-12. (In Persian with English abstract)
Rahimi, H. (2017). Saffron Pests (Identification andManagement). Sokhangostar Press. 76p. (In Persian)
Rahimi, H., & Nategh Golestan, M. (2020). Preliminary study on non-chemical management factors for bulb mite Rhizoglyphus robini (Acari: Acaridae) control in the saffron crop. Journal of Crop Protection9(2): 251–259.
Rashed-Mohassel, M.H. (2019). Evolution andbotany of saffron (Crocus sativus L.) and allied species. In A. Koocheki and M. Khajeh Hosseini (eds). Saffron: Science, Technology and Health. Elsevier Inc. pp. 37–57.
Saeedizadeh, A. )2014(. Identification of some saffron corm rot fungi and their control. Saffron Agronomy and Technology 2: 205–213. (In Persian with English abstract)
Schipper, M.A.A. )1984(. A revision of the genus Rhizopus. I. The stolonifer-group and Rhizopus oryzae. CBS Studiesin Mycology 25: 1–19.
Smiley, R., Gourlie, J.A., Easley, S.A., Patterson, L.M., & Whittaker, R.G. (2005(. Crop damage estimates for crown rot of wheat and barley in the Pacific Northwest. Plant Disease 89: 595–604. http://doi.org/10.1094/PD-89-0595.
Wooddy, M.W., & Fashing, N.J. (1993). The ability of Rhizoglyphus robini Claparède (Astigmata: Acaridae) to subsist solely on a diet of filter paper, International Journal of Acarology19(4): 345– http://doi.org/10.1080/01647959308683990.
Wyatt, I.J., & White, P.F.(1979). Simple estimation of intrinsic increase rates for aphids and tetranychid mites. Journal of Applied Ecology 14: 757–766.
Yogev, A., Raviv, M., Hadar, Y., Cohen, R., & Katan, J. (2006). Plant waste-based composts suppressive to diseases caused by pathogenic Fusarium oxysporum. European Journal of Plant Pathology 116: 267–278. http://doi.org/1007/s10658-006-9058-8.
Zindel, R., Ofek, M., Minz, D., Palevsky, E., Zchori-Fein, E., & Aebi, A. (2013). The role of the bacterial community in the nutritional ecology of the bulb mite Rhizoglyphus robini (Acari:Astigmata: Acaridae). Federation of American Societies for Experimental Biology 27(4): 1488–1497. http://doi.org/10.1096/fj.12-216242.
ارسال نظر در مورد این مقاله