لمبهی گندم Trogoderma granarium (Everts) یکی از آفات مهم غلات انباری در ایران و بسیاری از نواحی گرمسیری و نیمهگرمسیری جهان میباشد. مطالعهی شاخصهای تغذیهای حشرات و اثرات متقابل بین گیاه- گیاهخوار، یکی از روشهای مهم اندازهگیری مقاومت آنتیبیوزی ارقام گیاهی است. در این تحقیق، شاخصهای تغذیهای لاروهای سن پنجم T. granarium روی دانهی هفت ژنوتیپ گندم (ارقام حیدری، آفتاب، تیرگان، گاسکوژن و کوهدشت و لاینهای N-91-9 و N-92-19) در شرایط کنترل شده بررسی شد. بدین منظور، وزن لاروهای سن پنجم قبل و بعد از تغذیه محاسبه شد، سپس مقدار دانههای خورده شده توسط لاروها از طریق محاسبهی اختلاف وزن دانههای داده شده به لارو و وزن دانههای باقیمانده در انتهای آزمایش تعیین شد. لاروهای پرورشیافته روی لاین N-91-9 کمترین وزن غذای خورده شده را در مقایسه با سایر ژنوتیپها داشتند. لاروهای تغذیهشده با رقم گاسکوژن بیشترین افزایش وزن و لاروهای تغذیهشده با لاین N-91-9 و ارقام حیدری و آفتاب کمترین افزایش وزن را در مقایسه با سایر ژنوتیپها دارا بودند. بیشترین میزان بازدهی تبدیل غذای خورده شده روی ارقام تیرگان و گاسکوژن و کمترین مقدار آن روی ارقام آفتاب و حیدری مشاهده شد. بیشترین مقدار نرخ مصرف نسبی روی رقم گاسکوژن و لاین N-92-19 و کمترین آن روی لاین N-91-9 و ارقام حیدری و آفتاب ثبت شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشاندهندهی مقاومت بالاتر لاین N-91-9 و ارقام حیدری و آفتاب در برابر تغذیهی T. granarium میباشد. از این ارقام میتوان در تولید محصولات تراریخته در برنامههای مهندسی ژنتیک برای به حداقل رساندن خسارت این آفت کلیدی استفاده نمود.
Barzin, Sh., Naseri, B., Fathi, S.A.A., Razmjou, J., & Aeinehchi, P. (2019). Feeding efficiency and digestive physiology of Trogoderma granarium Everts (Coleoptera: Dermestidae) on different rice cultivars. Journal of Stored Products Research, 84, 101511. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2019.101511
Burges, H.D. (2008). Development of the khapra beetle, Trogoderma granarium, in the lower part of its temperature range. Journal of Stored Products Research, 44, 32-35. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2005.12.003
Finkelman, S., Navarro, S., Rindner, M., & Dias, R. (2006). Effect of low pressure on the survival of Trogoderma granarium Everts, Lasioderma serricorne (F.) and Oryzaephilus surinamensis (L.) at 30°C. Journal of Stored Products Research, 42, 23–30. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2004.09.001
Golizadeh, A., & Abedi, Z. (2017). Feeding performance and life table parameters of Khapra Beetle, Trogoderma granarium Everts (Coleoptera: Dermestidae) on various barley cultivars. Bulletin of Entomological Research, 14, 1-10. https://doi.org/1017/S0007485317000207
Jood, S., & Kapoor, A.C. (1993). Protein and uric acid contents of cereal grains as affected by insect infestation. Food Chemistry, 46, 143-146. https://doi.org/10.1016/0308-8146(93)90027-D
Scriber, J.M., & Slansky, F. (1981). The nutritional ecology of immature insects. Annual Review of Entomology, 26, 183-211.
Seifi, S., Naseri, B., & Razmjou, J. (2015). Nutritional physiology of the Khapra beetle, Trogoderma granarium Everts (Coleoptera: Dermestidae) fed on various barley cultivars. Journal of Economic Entomology, 109, 472-477. https://doi.org/1093/jee/tov331
Waldbauer, G.P. (1968). The consumption and utilization of food by insects. Advances in Insect Physiology, 5, 229-288.
ارسال نظر در مورد این مقاله