TY - JOUR ID - 41974 TI - ارزیابی واکنش ارقام مختلف لوبیا به قارچ‌های Macrophomina phaseolina، Rhizoctonia solani و Fusarium solani در شرایط آزمایشگاهی JO - پژوهش های حفاظت گیاهان ایران JA - JPP LA - fa SN - 2980-8170 AU - محمدی, صدیقه AU - آتش پنجه, مسلم AD - دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 36 IS - 2 SP - 141 EP - 151 KW - ارزیابی مقاومت KW - ارقام KW - پوسیدگی KW - شدت بیماری‌زایی DO - 10.22067/jpp.2022.32784.0 N2 - پوسیدگی ریشه و طوقه لوبیا ناشی از قارچ­های solani Rhizoctonia، Macrophomina phaseolina و Fusarium solani از مهم‌ترین بیماری‌های این گیاه می‌باشد. به کارگیری ارقام مقاوم و رعایت تناوب چند ساله از موثرترین روش‌های کنترل این بیماری محسوب می­شود. به منظور بررسی میزان مقاومت ارقام لوبیا نسبت به قارچ‌های مذکور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل انجام گردید. فاکتورها عبارت بودند از رقم (دارای 5 سطح، شامل ارقام صدری، شازند، صالح، درسا و رقم گلی) و گونه قارچ (دارای 8 سطح سه قارچ به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر و شاهد بدون قارچ). واکنش ارقام لوبیا با محاسبه شدت بیماری و ارزیابی متغیرهای وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و ارتفاع بوته­ها صورت گرفت. ارقام مورد آزمون واکنش­های متفاوتی نسبت به قارچ­های عامل بیماری از خود نشان دادند به طوری که کمترین و بیشترین شدت بیماری به ترتیب مربوط به رقم صدری و رقم گلی بود. بیشترین ارتفاع گیاهچه به ترتیب در ارقام صدری و شازند آلوده به قارچ­های بیمارگر M. phaseolina، R. solani و ترکیب این دو قارچ با رقم شازند مشاهده شد. بیشترین وزن تر و خشک اندام‏های هوایی و ریشه گیاهچه‏های بیمار در رقم صدری آلوده به قارچ F. solani مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد رقم صدری با داشتن کمترین شدت بیماری و بیشترین ارتفاع و وزن تر و خشک اندام‏های هوایی و ریشه مقاومترین رقم نسبت به هر یک از سه قارچ به تنهایی و بصورت ترکیبی بود. UR - https://jpp.um.ac.ir/article_41974.html L1 - https://jpp.um.ac.ir/article_41974_c08a594befde3bf50e7d00b2226547bd.pdf ER -