TY - JOUR ID - 37648 TI - مطالعه تراکم و زیست‌توده علف‌های هرز سیب‌زمینی (Solanum tuberosum L.) تحت تأثیر تلفیق روش‌های کنترل شیمیایی و مکانیکی JO - پژوهش های حفاظت گیاهان ایران JA - JPP LA - fa SN - 2980-8170 AU - تقی پور, مسلم AU - قنبری, علی AU - راستگو, مهدی AD - فردوسی مشهد Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 33 IS - 4 SP - 453 EP - 464 KW - استومپ، زیست KW - توده KW - سنکور KW - کاربرد نواری KW - متری بیوزین DO - 10.22067/jpp.v33i4.75174 N2 - به‌منظور بررسی تأثیر کاربرد تلفیقی کولتیواتور و نحوه مصرف علف­کش، بر تراکم و زیست هرز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1394 بر روی محصول سیب­زمینی رقم آگریا انجام شد. آزمایش به‌صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار و با دو عامل شامل، استفاده از کولتیواتور در دو سطح عدم کاربرد و یک‌بار کولتیواتور و عامل علف­کش در شش سطح شامل 1.علف‌کش پیش‌رویشی (پندیمتالین) + کاربرد سراسری علف‌کش پس‌رویشی (متری بیوزین)، 2.علف‌کش پیش‌رویشی + کاربرد نواری علف‌کش پس‌رویشی، 3.کاربرد علف‌کش پیش رویشی به‌تنهایی، 4 و 5. کاربرد علف‌کش پس‌رویشی به‌صورت سراسری و نواری هریک به‌تنهایی و 6. عدم کاربرد علف‌کش بود. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از تیمارهای علف­کش پیش رویشی پندیمتالین+ علف‌کش پس‌رویشی متری­بیوزین به‌صورت سراسری و نواری، باعث کمترین زیست­توده کل علف­های هرز (به ترتیب 2/250 و 6/212 گرم در متر مربع) و بیشترین عملکرد غده سیب‌زمینی (به ترتیب 15/41 و 16/36 تن در هکتار) شد. همچنین تیمارهای بدون کاربرد علف­کش و کاربرد علف­کش پندیمتالین به‌تنهایی نیز، بیشترین زیست­توده کل علف­هرز (به ترتیب 1/900 و 9/933 گرم در متر مربع) و کمترین عملکرد غده سیب‌زمینی (به ترتیب 48/16 و 75/18 تن در هکتار) را باعث شدند. کاربرد یک‌بار کولتیواتور نیز تنها سبب تأثیر بر تراکم کل علف­های هرز شد و بر زیست‌توده کل علف‌های هرز و عملکرد سیب‌زمینی اثر معنی‌داری ایجاد نکرد. به‌طور کلی بر اساس نتایج این پژوهش کاربرد یک­بار کولتیواتور نمی­تواند در کنترل علف­های هرز سیب­زمینی مؤثر باشد و نیاز به تکرار و یا تلفیق با سایر روش­های کنترل علف­های هرز (ازجمله علف‌کش‌ها) می‌باشد. UR - https://jpp.um.ac.ir/article_37648.html L1 - https://jpp.um.ac.ir/article_37648_646093f141cf6b4d703af9c5e5c2d08f.pdf ER -