TY - JOUR ID - 32851 TI - بررسی اثرات کشندگی و بازدارندگی تخمریزی عصاره مغز و پوست دانه گیاه Ginkgo biloba L. روی کنه تارتن دو نقطه ای Tetranychus urticae Koch. JO - پژوهش های حفاظت گیاهان ایران JA - JPP LA - fa SN - 2980-8170 AU - ترک, پریا AU - صباحی, قدرت الله AU - طالبی جهرمی, خلیل AD - AD - دانشگاه تهران Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 26 IS - 3 SP - 308 EP - 315 KW - جینکو بیلوبا KW - عصاره اتری دانه KW - زیست سنجی KW - ‌ کنه دو نقطه ای KW - اثر کشندگی KW - تخم کشی KW - بازدارندگی تخمریزی DO - 10.22067/jpp.v26i3.15498 N2 - تأثیرات کشندگی و بازدارندگی تخمریزی عصاره اتری دو بخش پوست و مغز دانه گیاه جینکو با نام علمیGinkgo biloba L. بر مراحل مختلف رشدی کنه تارتن دو نقطه ای Tetranychus urticae Koch. بررسی شد. جهت عصاره گیری اتر نفت به کار رفت. آزمایش زیست سنجی با استفاده از پنج غلظت 35، 45، 60، 75 و 100 گرم در لیتر از عصاره خالص در سه تکرار انجام شد. نتایج حاصل از زیست سنجی بوسیله نرم افزار پری - پروبیت آنالیز گردید. اثر عصاره بر مراحل مختلف رشدی کنه به کمک طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اندازه گیری شد. عصاره های پوست و مغز دانه گیاه در مراحل مختلف زندگی کنه اعم از تخم، ‌پوره و افراد کامل، مرگ و میر ایجاد کردند. حساس ترین مرحله زندگی کنه دو نقطه ای، مرحله پورگی شناخته شد. کمترین میزان LC50 (mg/ml 82/39) از تأثیر عصاره مغز دانه بر مرحله پورگی کنه و بیشترین میزان LC50 (mg/ml 27/48) از تأثیر عصاره پوست دانه بر تخم کنه به دست آمد. از نظر توان کنترل، عصاره پوست دانه و مغز دانه، با یکدیگر اختلاف معنی داری نشان ندادند. میانگین تعداد تخم کنه در روز در تیمار با عصاره های پوست و مغز دانه به ترتیب 5/3 و 1/4 روز و میانگین طول دوره تخم گذاری به ترتیب 9/8 و 1/8 روز برآورد شد که در مقایسه با شاهد تعداد (9 تخم در روز) بیش از 60% و طول دوره تخمریزی (16 روز) نزدیک به 50‌ درصد کاهش نشان داد. با توجه به اینکه پوست دانه در مراحل تهیه فراورده های دارویی از گیاه جینکو حذف می شود، این آزمایش با نشان دادن تأثیر مثبت عصاره پوست دانه در کنترل کنه تارتن دو نقطه ای، زمینه استفاده از این ضایعات را در تهیه ترکیبات آفت کش فراهم می سازد. UR - https://jpp.um.ac.ir/article_32851.html L1 - https://jpp.um.ac.ir/article_32851_47d9c8587b927c5f67f7da26dba5a7c2.pdf ER -