TY - JOUR ID - 29354 TI - بررسی امکان بیوکنترل باکتری Xanthomonas axonopodis pv.citri عامل بیماری شانکر مرکبات با استفاده از باکتری های اپی فیت آنتاگونیست، در شرایط آزمایشگاه JO - پژوهش های حفاظت گیاهان ایران JA - JPP LA - fa SN - 2980-8170 AU - منتخبی, محمدکاظم AU - رحیمیان, حشمت الله AU - فلاحتی رستگار, ماهرخ AU - جعفرپور, بهروز AD - AD - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری AD - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 24 IS - 4 SP - EP - DO - 10.22067/jpp.v24i4.8117 N2 - چکیده بیماری شانکر باکتریایی مرکبات با عاملXANTHOMONAS AXONOPODIS PV. CITRI یکی از بیماریهای مهم مرکبات در دنیا می باشد. این بیماری بیش از یک دهه است که در منطقه جنوب کشور استقرار یافته و در حال گسترش می باشد. در این تحقیق پتانسیل باکتری های اپی فیت سطح برگ مرکبات به عنوان یکی از عوامل بیوکنترل بیماری مورد بررسی قرار گرفتند. در سالهای 1380و 1381 تعداد 453 جدایه از برگهای مرکبات جمع آوری شده از مناطق مختلف هرمزگان، جیرفت و مازندران خالص سازی شدند. سپس اثر بازدارندگی از رشد جدایه های مذکور روی باکتری عامل بیماری شانکر مرکبات در روی محیط کشت (YNA) مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تعداد 26 جدایه توانستند از رشد باکتری XANTHOMONAS AXONOPODIS PV. CITRI جلوگیری کنند. جدایه هایی که فعالیت آنتاگونیستی داشتند از نظر خصوصیات فنوتیپی مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج آزمونهای واکنش گرم، تولید رنگ فلورسنت، واکنش اکسیداز، کاتالاز، هیدرولیز ژلاتین، هیدرولیز کازئین و چربی(توئین 80 )، تولید لوان و استفاده از منابع کربنی در پنج گروه مجزا قرار گرفتند. چهار گروه از آنها گرم منفی بوده و طبق نتایج بدست آمده و خصوصیات ذکر شده در منابع این گروه ها با باکتری هایPSEUDOMONAS FLUORESCENS I،P.FLUORESCENS V،P.VIRIDIFLAVA و P.SYRINGAE مشابهت داشتند. یک گروه از باکتری ها گرم مثبت و هوازی بوده و تولید اندوسپور نمودند که بر اساس خصوصیات فنوتیپی در جنس BACILLUS قرار گرفتند. واژه های کلیدی: شانکر باکتریایی مرکبات، XANTHOMONAS AXONOPODIS PV. CITRI، مبارزه بیولوژیک، باکتری های اپی فیت، آنتاگونیست UR - https://jpp.um.ac.ir/article_29354.html L1 - https://jpp.um.ac.ir/article_29354_d731357f892451c8e23b96582495deca.pdf ER -