TY - JOUR ID - 26844 TI - شناسایی عامل بیماری سوختگی باکتریایی برنج در مزارع استان گیلان JO - پژوهش های حفاظت گیاهان ایران JA - JPP LA - fa SN - 2980-8170 AU - خشکدامن, مریم AU - نیک نژاد کاظم پور, مصطفی AU - عبادی, علی اکبر AU - پدرام فر, حسن AD - دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - AD - دانشگاه گیلان Y1 - 2009 PY - 2009 VL - 23 IS - 1 SP - EP - DO - 10.22067/jpp.v23i1.1887 N2 - چکیده بیماری بلایت باکتریایی برنج در اثر باکتری Xanthomonas oryzae pv. oryzae ایجاد می‌شود و یکی از جدی ترین بیماریهای برنج در جهان، بعد از بیماری بلاست می‌باشد. با توجه به اهمیت این بیماری و خسارت های ناشی از آن، در بهار و تابستان سال 1385 از مزارع مختلف برنج استان گیلان (رودسر، لنگرود، لاهیجان، رشت، انزلی، فومن، صومعه سرا و رودبار) بازدید بعمل آمد و از بوته های برنج که دارای علایم آبسوختگی و زردی برگ بودند، نمونه برداری انجام شد. جداسازی عامل بیماری روی محیط های کشت YDC و NA حاوی آنتی‌بیوتیک سیکلوهگزامید (50 میکروگرم در میلی لیتر) انجام گرفت. پس از 72-48 ساعت پرگنه های بدست آمده در محیط کشت YDCزرد رنگ بودند و روی محیط NA کلنی های گرد، لعابدار و به رنگ زرد ایجاد نمودند. براساس مجموع خصوصیات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی، بیماریزایی، حساسیت به آنتی بیوتیکها و با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) به کمک آغازگرهای اختصاصی این جدایه ها به عنوان Xanthomonas oryzae pv. oryzae شناسایی شدند. این اولین گزارش از وجود باکتری عامل سوختگی باکتریایی برنج در مزارع استان گیلان می‌باشد. واژه های کلیدی: Xanthomonas oryzae pv. oryzae، برنج، سوختگی باکتریایی، گیلان UR - https://jpp.um.ac.ir/article_26844.html L1 - https://jpp.um.ac.ir/article_26844_e174dd762416b0b161f3e10c326175f3.pdf ER -