TY - JOUR ID - 26662 TI - معرفی قارچ های بیماریزای اسکلرت دار برنج در استان گیلان JO - پژوهش های حفاظت گیاهان ایران JA - JPP LA - fa SN - 2980-8170 AU - جانی پور, سمیه AU - خداپرست, سید اکبر AU - الهی نیا, سید علی AU - پاداشت‌دهکایی, فریدون AD - دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - بخش گیاهپزشکی مؤسسه تحقیقات برنج کشور-رشت Y1 - 2009 PY - 2009 VL - 23 IS - 1 SP - EP - DO - 10.22067/jpp.v23i1.1874 N2 - چکیده قارچ های اسکلرت دار یک گروه از بیمارگرهای مهم برنج هستند. گونه Rhizoctonia solani عامل سوختگی غلاف برنج از نظر اقتصادی یکی از مهمترین قارچ ها است که به دامنه وسیعی از گیاهان حمله می کند. پوسیدگی ساقه ناشی از Magnaporthe salvinii نیز با شدت های متفاوتی در استان گیلان رخ می دهد. در این تحقیق از مناطق مختلف استان گیلان 141 نمونه مشکوک به آلودگی به بیماری های منتسب به قارچ های اسکلرت دار برنج جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت چهار گونه قارچ به نام های Magnaporthe salvinii (Catt.) Krause & Webster (با آنامورف (Cavara) Hara Nakataea sigmoidea)،Sclerotium hydrophilum Sacc.، Rhizoctonia solani Kühn، و Rhizoctonia oryzae- sativae (Saw.) Mordue شناسایی شدند که گونه S. hydrophilum به عنوان گونه جدید برای فلور قارچ های ایران و گونه R. oryzae- sativae به عنوان گونه جدید بیماریزا از گیلان گزارش می شوند. R. solani و Magnaporthe salvinii قبلا از استان گیلان گزارش شده بودند. اگرچه گونه S. hydrophilum در برخی مناطق برنج خیز دنیا به عنوان بیمارگر روی برنج معرفی شده است اما توان بیماریزایی آن با مایه زنی بوته ها بر اساس اصول کخ و در شرایط آزمایشگاه توسط این قارچ اثبات نشد. نتایج آزمون‌های بیماریزایی برای سه گونه دیگر، بیماریزایی آنها را روی برنج به اثبات رساند. واژه های کلیدی: قارچ، اسکلرت، برنج، عامل بیماریزا، Sclerotium ، Rhizoctonia UR - https://jpp.um.ac.ir/article_26662.html L1 - https://jpp.um.ac.ir/article_26662_2c85617fc68811c66d55587cba776a1d.pdf ER -