%0 Journal Article %T تأثیر عصاره آبی ماریتیغال (L. Silybum marianum) بر رشد و فعالیت‌های آنزیمی گیاهچه‌ توق (Xanthium strumarium L.) %J پژوهش های حفاظت گیاهان ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2980-8170 %A فرامرزی, شهلا %A فرهودی, روزبه %D 2017 %\ 05/22/2017 %V 31 %N 1 %P 142-151 %! تأثیر عصاره آبی ماریتیغال (L. Silybum marianum) بر رشد و فعالیت‌های آنزیمی گیاهچه‌ توق (Xanthium strumarium L.) %K آلفا آمیلاز %K آنتی‌اکسیدان %K ساکارز سینتاز %K مالون دی‌آلدهید %R 10.22067/jpp.v31i1.57421 %X در دو آزمایش جداگانه تأثیر عصاره آبی ماریتیغال با غلظت‌های (0، 5، 10 و 15 درصد حجمی) در پتری‌دیش و (0، 10، 20 و 30 درصد حجمی) به‌صورت محلولپاشی در گلدان بر رشد گیاهچه، جوانه‌زنی، میزان نشت‌پذیری غشا سلولی، فعالیت آنزیم‌های ساکارز سینتاز، آلفا آمیلاز، کاتالاز و غلظت مالون دی‌آلدهید علف هرز توق بررسی شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت عصاره آبی ماریتیغال سبب کاهش وزن تر گیاهچه و فعالیت آنزیم‌های آلفا آمیلاز و کاتالاز و افزایش غلظت مالون دی‌آلدهید در گیاهچه توق گردید؛ کمترین میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و وزن تر گیاهچه تحت تأثیر عصاره 15 درصد ماریتیغال به ترتیب به میزان 1/2 نانومول بر گرم بذر بر دقیقه و 32/0 گرم مشاهده شد. بیشترین غلظت مالون دی‌آلدهید بافت گیاهچه توق در غلظت 15 درصد عصاره آبی ماریتیغال به میزان 4/0 نانو مول بر گرم وزن تر گیاهچه مشاهده شد. همچنین، در آزمایش‌ گلدانی افزایش غلظت عصاره آبی ماریتیغال سبب کاهش وزن تر گیاهچه و فعالیت آنزیم کاتالاز و ساکارز سینتاز در توق گردید. کمترین مقدار فعالیت آنزیم کاتالاز و ساکارز سینتاز مربوط به غلظت 30 درصد به میزان 8/1 و 2 جذب پروتئین در 60 ثانیه مشاهده شد. بعلاوه، افزایش غلظت عصاره آبی ماریتیغال سبب افزایش تخریب غشا سلولی و غلظت مالون دی‌آلدهید در بافت گیاهچه‌ی توق شد. بیشترین غلظت مالون دی‌آلدهید که نشانگر تخریب غشا سلولی است در غلظت 30 درصد به میزان 93/0 نانو مول بر گرم وزن تر گیاهچه دیده شد. %U https://jpp.um.ac.ir/article_36691_b4aad056e518786057d93040bb001ec1.pdf