%0 Journal Article %T اثرات آنتاگونیستی باکتری استرپتومایسس روی نماتد مولد گره ریشه کیوی %J پژوهش های حفاظت گیاهان ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2980-8170 %A بشیری, سمانه %A جمالی, سالار %A گل محمدی, مرتضی %D 2015 %\ 11/22/2015 %V 29 %N 3 %P 310-317 %! اثرات آنتاگونیستی باکتری استرپتومایسس روی نماتد مولد گره ریشه کیوی %K Actinidia deliciosa %K کنترل زیستی %K Meliodogyne %K رایزوباکترها %R 10.22067/jpp.v29i3.27062 %X به منظور بررسی تأثیر عوامل بیولوژیک در کنترل نماتد ریشه گرهی کیوی ، 100 جدایه باکتری از فراریشه درختان کیوی فروت شمال کشور جمع‌آوری شد. شناسایی باکتری های آنتاگونیست با استفاده از ویژگی های ریخت شناسی، بیوشیمیایی و مولکولی صورت گرفت. از 25 جدایه شناسایی شده به عنوان استرپتومایسس، 9 جدایه با کاهش تفریخ تخم در مدت هفت روز و مرگ و میر لاروها در مدت پنج روز، در شرایط آزمایشگاهی قابلیت آنتاگونیستی از خود نشان دادند. جدایه های Streptomyces sp3.، Streptomyces sp4.، Streptomyces sp5.، Streptomyces sp9. و Streptomyces sp12. به ترتیب با کاهش تفریخ تخم 29/16، 99/19، 11/27، 22/20 و 41/18 درصد و افزایش مرگ و میر لاروها به ترتیب 45، 3/33، 53/37، 01/35 و 50/37 درصد، بیشترین تأثیر را دارا بودند و جهت انجام آزمایش در شرایط گلخانه انتخاب شدند. جدایه های Streptomyces sp9. و Streptomyces sp4. در شرایط گلخانه به ترتیب با کاهش گال به میزان 35/65 و 56/64 درصد و در مقایسه با سم فنامیفوس 47/57 از عملکرد مطلوبی برخوردار بودند. با توجه به نتایج به دست آمده، باکتری استرپتومایسس می تواند به عنوان یکی از گزینه های تأثیر گذار در کنترل نماتد مولد گره ریشه مورد توجه قرار گیرد. این نخستین گزارش از کنترل زیستی نماتد ریشه گرهی کیوی به وسیله باکتری جنس استرپتومایسس است. %U https://jpp.um.ac.ir/article_35761_52a8c0adfd912bd07aefe6719265ca84.pdf