%0 Journal Article %T بررسی بقایای حشره کش ایمیداکلوپرید در دوره کارنس 21 روزه و کاهش آن با روش های مختلف در خیار گلخانه ای %J پژوهش های حفاظت گیاهان ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2980-8170 %A حسن زاده, نسرین %A بهرامی فر, نادر %A اسماعیلی ساری, عباس %D 2011 %\ 02/20/2011 %V 24 %N 4 %P - %! بررسی بقایای حشره کش ایمیداکلوپرید در دوره کارنس 21 روزه و کاهش آن با روش های مختلف در خیار گلخانه ای %R 10.22067/jpp.v24i4.8130 %X چکیده با توجه به استفاده فراوان از حشره کش ایمیداکلوپرید در کشت خیار گلخانه ای، این تحقیق به بررسی تغییرات باقیمانده این حشره کش در یک دوره کارنس 21 روزه پس از سم پاشی در خیار گلخانه ای می پردازد. نمونه ها از یک گلخانه تجاری شهرستان محمود آباد در استان مازندران، پس از سم پاشی با ایمیداکلوپرید و در پنج نوبت به مدت 21 روز برداشت شد. تاثیر کاربرد سه تیمار پوست کندن، ذخیره سازی در یخچال به مدت 48 ساعت و شستشو با آب نیز بررسی شد. برای اندازه گیری باقیمانده ایمیداکلوپرید در نمونه استخراج شده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا ((HPLC با بازیابی 104 درصد و حد تشخیص 001/0 میلی گرم بر لیتر استفاده شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که بیشترین غلظت باقیمانده ایمیداکلوپرید در چند روز اول بعد از سم پاشی بود که به تدریج و تا پایان دوره کارنس غلظت آن کاهش پیدا کرد. نیمه عمر این حشره کش 8/2 روز محاسبه شد. غلظت باقیمانده ایمیداکلوپرید در نمونه ها تا روز هفتم بعد از سم پاشی بیشتر از استاندارد کدکس بود. بررسی تاثیر کاربرد سه تیمار نشان داد که تیمار شستشو بیشترین تاثیر را در کاهش ایمیداکلوپرید از سطح محصول داشت. بر اساس نتایج این پژوهش، رعایت یک دوره زمانی 7 روزه پس از سم پاشی با ایمیداکلوپرید برای ارائه محصول به بازار مصرف و اعمال روشهای ساده پوست کندن، شستشو و ذخیره در یخچال به منظور اطمینان از مقادیر باقیمانده این آفت کش به میزان کمتر از استاندارد کدکس، برای ایمنی غذایی مصرف کنندگان لازم و ضروری است. واژه های کلیدی: باقیمانده ایمیداکلوپرید، حداکثر غلظت مجاز، خیار گلخانه ای، ایمنی غذایی %U https://jpp.um.ac.ir/article_29609_05be6d0c46191bd092d1a98435be5374.pdf